неделя, 9 ноември 2008 г.

До вчера ходих в тоалетната с книга, от днес с библиотека!

От няколко месеца съм горд собственик на четец на електронни книги (т.н. eReader) lBook v3. След като дълго събирах впечатления мисля, че е време за ревю.


Устройството е китайско и използва екран от тип електронна хартия. Идеята за подобен род екрани е сравнително нова и има няколко конкуриращи се технологии. Тези които знам се наричат eINK и ePaper. Екрана определено е най-впечатляващата част. Черно бял (4 нива на сивото), отлично имитиращ хартия, матов и без подсветка. На практика, за да четете от него ви трябва точно толкова светлина, колкото и ако четете от обикновена книга. Очите ми се измарят по-малко отколкото от хартия, поради факта че мога да сменям размера на буквите така, че да отговарят на вкуса ми :) Един от малкото недостатъци на екрана е, че много бавно се опреснява при смяна на образа. Това, заедно с факта, че е черно-бял, правят невъзможно гледането на филми на него. И до голяма степен обезсмислят гледането на картинки, въпреки че се поддържат всички основни формати картинки за разглеждане. Доколктото ми е известно, това е недостатък на технологията "електронна хартия".


lBook разпознава много формати за документи: TXT, PDF, DOC, RTF, CHM, HTML, ZIP,FB2, WOF. Освен това може да свири MP3 файлове (включително докато четете от него) и както вече казах показва картинки. Четенето се извършва чрез така наречените "readers". Това е важно поради факта, че именно там са най сериозните недостатъци на устройството и не може да очаквате, че след като можете да правите определени неща с четеца за TXT, същото ще се случи примерно и при CHM. Ето кратки впечатления за readers които до момента съм ползвал.
  • TXT - перфектен, има хитри възможности които не очаквах като например разпознаване по определени признаци на глави в текстовия файл и чудесен начин на изобразяване прогреса на четене. Недостатък - не може да обръща текста хоризонтално на екрана
  • RTF - също отличен. Предимствата на RTF форматирането + всичко казано за TXT
  • PDF - като цяло отличен, но доста често непригоден за четене поради факта че PDF е фиксиран формат и не поддържа никакви преоразмерявания и местене на текст. Ако текста ви е дребен, можете да го обърнете така, че редовете да се изобразяват по дължината на екрана. Но ако и тогава буквите са ви дребни, както често става с моите файлове .... нищо не може да се направи. Поне не и с устройството. Ще чакам eReader с по-голям екран и ще пробвам пак. Недостатък - не се сеща да замести липсващите шрифтове които не са включени във файла със свои.
  • DOC - слаб 2 - не може да смени размера на текста, нито да завърти редовете по дължината на екрана, при все че DOC формата не е ограничен в това отношение като PDF
  • ZIP - работи но не помни позицията на файла който съм чел от него. Ползвах го веднъж, стига ми толкова.
  • CHM - зле. Може и да успеете да прочетете нещо. Аз не успях. Не може да ползват препратките. Когато се опитах да отида на страница по номер се замисли дълбоко и след 5 мин, изгубих вяра че ще успее и го спрях.
За подпомагане на четенето има списък с последните 8 отворени книги. Освен това се помни последната позиция до която е четено, за по-голям брой книги, но не зная точно колко.


lBook до момента е забивал 2-3 пъти. Когато това се случи, натискате reset бутона и продължавате напред :) До момента винаги успява да запомни къде съм стигнал в книгата, въпреки забивката.

Устройството е невероятно икономично като ток. С една батерия изчетох 3-4 книги и много разкази. За месеци съм го зареждал 2 пъти. Създателите му твърдят, че с един заряд издържа 10000 страници. Батерията е Li-ION 950mAh и според мен е от GSM :)

lBook има слот за SD карта и в комплекта му идва такава с размер 1GB. На този етап ми е напълно достатъчна. Има също така вътрешна памет с размер 512МB, която е достъпна през USB 1.1 връзка. До момента не съм ползвал тази възможност.

В комплекта има още: зарядно, кожен калъф за предпазване, гаранционна карта и разбира се отверка за монтиране на батерията + резерни видии ;) Ръководството е като PDF (с големи букви) във вътрешната памет.

Едно от най-сериозните предимства на lBook е че е кирилизиран, за разлика от други подобни устройства като Amazon Kindle и Sony Reader.

Ето и спецификацията:
  • Дисплей: 6"еINK TFT SVGA (800 x 600)
  • Операционна система: Linux
  • Процесор: Samsung ARM9 200Mhz
  • Памет: SDRAM 32MB,NOR Flash 2MB, Flash disk 512MB
  • Слот за разширение: SD (максимален размер 4GB)
  • Комуникация: USB 1.1
  • Батерия: Li-ION 950mAh
  • Маса и габарити: 200 грама, 184mm * 120mm * 9.9mm
Според мен, въпреки изброените до тук недостатъци и твърде високата цена, устройството си заслужава. Щастлив съм че го имам и ви пожелавам и на вас по едно такова ... а защо не и по-хубаво!

В България lBook може да се закупи от тук. Доколкото ми е известно, това за момента е единственото място.

Сега лягам. Видяхте ми възглавницата и eReader-а на снимките. Време е читателя да се присъедини :)

понеделник, 3 ноември 2008 г.

OpenFest 2008 - впечатления

Тази събота и неделя бях на OpenFest. Като цяло беше интересно, но личното ми впечатление е, че обществото формирано около свободните технологии вече има всички необходими технологични играчки и предостатъчно потребители за да започне да се обезсмисля. Само преди 5 години, Linux беше нещо достъпно за малцина и всички, които имаха смелост и способности да го инсталират, дори и без да го ползват ежедневно, биваха обявени за хакери. Информацията как да си инсталираш това, настроиш онова, оправиш нещо по ядрото или просто си подкараш някакъв по-нов хардуер, беше апокрифна и беше по-лесно да помолиш местния Linux гуру за помощ, отколкото да я откриеш в интернет и да я накараш да работи точно на твоята дистрибуция и версия на ядрото. Така възникна обществото, обединено около идеята да популялизира софтуера с отворен код и да помага на по-неопитните потребители. В повечето случаи напълно безплатно! Славни времена бяха - но струва ми се че отминаха. Linux вече е много по-достъпна, популярна и лесна за управление операционна система. Повечето дистрибуции имат добри пакетни менажери, а интернет е пълен с информация за това как да си оправите проблемите. Това до голяма степен обезсмисля началната идея на обществото. Но като щастлива и горда част от него, аз нямам никакво желание да го "погребвам". Иска ми се то да остане живо още дълго. И затова смятам че идеята която го създаде трябва да се промени за да поднови смисъла от съществуването му. Идеи за посоки на промяна много:
  • Помощ на бизнеса - как да създадем компании различни като тип бизнес и респективно нужди от софтуер, чиито софтуер е изцяло свободен
  • Помощ и популяризиране на операционните системи различни от Линукс (BSD и OpenSolaris са добри примери)
  • Помощ на хората желаещи да разработват софтуер (включително комерсиален) за свободни операционни системи
  • .... (със сигурност и вие може да добавите нещо тук) ...
----------------
Опа! доста се отклоних от темата за OpenFest :) връщам се към нея.
Хареса ми. Средата, организацията, повечето от лекциите. Освен това този OpenFest затвори кръга на понятието free. Когато говорим за free software думата free може да се тълкува като безплатен или като свободен. Richard Stallman внася яснота за смисъла с думите "you should think of free as in free speech, not as in free beer". Е на OpenFest 2008 имаше и двете :)