понеделник, 3 ноември 2008 г.

OpenFest 2008 - впечатления

Тази събота и неделя бях на OpenFest. Като цяло беше интересно, но личното ми впечатление е, че обществото формирано около свободните технологии вече има всички необходими технологични играчки и предостатъчно потребители за да започне да се обезсмисля. Само преди 5 години, Linux беше нещо достъпно за малцина и всички, които имаха смелост и способности да го инсталират, дори и без да го ползват ежедневно, биваха обявени за хакери. Информацията как да си инсталираш това, настроиш онова, оправиш нещо по ядрото или просто си подкараш някакъв по-нов хардуер, беше апокрифна и беше по-лесно да помолиш местния Linux гуру за помощ, отколкото да я откриеш в интернет и да я накараш да работи точно на твоята дистрибуция и версия на ядрото. Така възникна обществото, обединено около идеята да популялизира софтуера с отворен код и да помага на по-неопитните потребители. В повечето случаи напълно безплатно! Славни времена бяха - но струва ми се че отминаха. Linux вече е много по-достъпна, популярна и лесна за управление операционна система. Повечето дистрибуции имат добри пакетни менажери, а интернет е пълен с информация за това как да си оправите проблемите. Това до голяма степен обезсмисля началната идея на обществото. Но като щастлива и горда част от него, аз нямам никакво желание да го "погребвам". Иска ми се то да остане живо още дълго. И затова смятам че идеята която го създаде трябва да се промени за да поднови смисъла от съществуването му. Идеи за посоки на промяна много:
  • Помощ на бизнеса - как да създадем компании различни като тип бизнес и респективно нужди от софтуер, чиито софтуер е изцяло свободен
  • Помощ и популяризиране на операционните системи различни от Линукс (BSD и OpenSolaris са добри примери)
  • Помощ на хората желаещи да разработват софтуер (включително комерсиален) за свободни операционни системи
  • .... (със сигурност и вие може да добавите нещо тук) ...
----------------
Опа! доста се отклоних от темата за OpenFest :) връщам се към нея.
Хареса ми. Средата, организацията, повечето от лекциите. Освен това този OpenFest затвори кръга на понятието free. Когато говорим за free software думата free може да се тълкува като безплатен или като свободен. Richard Stallman внася яснота за смисъла с думите "you should think of free as in free speech, not as in free beer". Е на OpenFest 2008 имаше и двете :)

1 коментар:

agent007 каза...

И все пак Linus Torvalds казва: "Software is like sex: it's better when its free."