четвъртък, 10 юни 2010 г.

Йохохо и бутилка ром (ама да е с бандерол)

"Данък върху всеки продаден празен компактдиск въведе вчера правителството с промени в Закона за авторското право. Производителите и търговците на празни CD, DVD, видеокасети, USB стикове с памет или други информационни носители, върху които може да се запише авторска музика, текст или филм, ще плащат между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта. Парите ще отиват за компенсация на авторите, чиито произведения хипотетично биха могли да бъдат презаписани."

Не мога да повярвам на очите си! Правителството на собствената ми държава ме обявява за "хипотетичен" престъпник и ме облага с данък за това!!! Не се ли казваше в конституцията, че всеки е невинен до доказване на противното. Или този данък не е вменяване на вина? Какво е тогава? Разпределяне на недоказаната вина между мен и неизвестни извършители? Това май пак е противоконституционно.

Не разбрах кого точно ще обложат. Производителите или търговците? Според мен най-добре и двамата. Те разбира се ще обложат крайния потребител но това са правилата на икономическата игра. Последния във веригата плаща сметката и за всички преди него. Само се чудя ако занеса DVD-тата които ползвам за резервно копие на папката в която работя (т.е. аз съм автора) в данъчното, дали ще ми върнат въпросните "между 1 и 1,5% от доставната цена на продукта" щото на тях няма нищо чуждо?

Закона не прави разлика между информационни носители за еднократен и многократен запис. Това е сериозен пропуск който трябва да се коригира. Компакт дисковете и DVD-тата (поне повечето от тях) са за еднократен запис. Но по спецификация един USB стик трябва да издържи между 10,000 и 1,000,000 записа. Хипотетично всеки от тези записи може да ощети някой автор. Защо да облагаме само веднъж? Най-добре всеки USB стик да си върви в комплект с данъчен инспектор и той да брои колко презаписа се правят и да калкулира данъка.

Между другото разните там неща с електроники в тях: микровълновата ми фурна, бордовия компютър на колата, телевизора ми (нали помни канали някъде) - също имат енерго независимима памет и хипотетично могат да бъдат ползвани тайничко за някоя и друга MP3-ка или поне текстов файл от друг автор. Мисля че е редно и те да се облагат с този данък.

"“От 1993 г. имаше въможност в закона да се събират такива такси от частни сдружения, но нищо не се случваше. В Европа се отчисляват между 3% и 5% от цената на продуктите. Дори в Румъния таксата върху празните носители е 3%”, обясни Дамянов."

Не знам това колко е вярно но ако приемем че е така (ние вярваме/верваме на управниците нали?): интересно защо, когато копираме нещо от развитите "демокрации", винаги копираме нещата така, че да е възможно най-прецакващо за хората в България? Защо не копираме от САЩ тази такса? Я проверете дали там има такава? Нали и с тях сме големи приятели? И не е ли по-добре да копираме първо доходите им, че да има с какво да ги плащаме пусти нови данъци?

"Приходите от “данък компактдиск” се разпределят между сдруженията, съответно продуценти и автори на произведения. Преди това обаче 20% ще се отчисляват за националния фонд “Култура”."

Ами аз? Аз като автор на блог може да бъда ощетен и някой без да ме пита да си копира моите произведения на информационен носител. Смятам че ми се полага обезщетение. И понеже сам съм си и продуцент, за това също ми се полага. Или парите се разпределят само между членовете на въпросните сдружения? Ако е така, кажете къде са бланките за записване, искам и аз да стана член. Моля свържете се с мен да ви дам номера на банковата си сметка за превеждане на парите. Само трябва да се разберем как ще си ги делим. На основа на какво се разпределят? На страница, на песен, на филм, на блогпост, на фотография? Мисля че ще е най-добре да е на базата на хипотетичната вероятност, някой да си запише точно моите неща на информационен носител.

Световната практика показва след като всичко това се направи "в името на авторите". Въпросните автори виждат между 0 и 10% от приходите на тези инициативи. Най-често 0%. Българската практика показва, че и това ще копираме успешно.

© 2010 Demosten
Всички права запазени

Няма коментари: